FEAD – Festival architektúry a dizajnu
sky radio marcinko

Peter Marcinko je prešovský architekt, ktorý vedie ateliér archima.sk. V roku 2015 prvýkrát zorganizoval Festival architektúry a dizajnu a dodnes je hlavným organizátorom tohto podujatia.

Akým stavbám sa venujete v súčasnosti?

Momentálne ide predovšetkým o stavby na bývanie, dosť intenzívne pracujeme na zákazkách pre cestovný ruch v Tatranskej Lomnici. Ďalšou takou oblasťou sú aj sakrálne stavby, ale reagujeme podľa potrieb. Posledné obdobie pôsobíme mimo Prešova, jeden z posledných architektonických počinov bolo vytvorenie peknej pasáže v Starej Ľubovni, kde sme spájali moderný prístup a historický kontext. V poslednom období sme v Prešove pracovali skôr na rodinných domoch, z verejných budov zas môžem spomenúť napríklad Vodárenskú vežu. 

Kde sídlite?

Sídlime na Štefánikovej 24, je to roh ulice, kde je na budove nápis Creative Design Gallery. Je to taký náš pokus – založili sme prvú galériu architektúry a dizajnu, ktorá je teraz, pre pandémiu, menej aktívna. V nej sa stretávame najmä po vyhlásení Ceny za architektúru, v priestoroch inštalujeme výstavu pre verejnosť a organizujeme spoločné stretnutie. 

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

Ja veľmi rád a často chodím do sveta, odkiaľ si prinášam nové impulzy. Keď chce človek pracovať lepšie, musí sa predsta porovnávať s tými najlepšími a nie sa stále pozerať do zrkladla, aký som dobrý – to je rýchla smrť. Už od študentských čias som v rámci možností cestoval a spoznával najnovšie architektonické trendy. Mojím koníčkom je aj fotografovanie, preto počas FEAD 2020 prinesiem aj svoje fotografie zachytávajúce súčasnú moderné svetovú architektúru. 

Ako vyzerá práca architekta?

Ak má projekt dobre dopadnúť, nezaobíde sa to bez toho, aby bol človek naozaj pri stavbe a realizácii projektu. Nakreslná stavba je kôpka papierov, ale aby sa zrealizovala, treba oveľa viac takých kopiek… Nie je nič lepšie ako byť priamo na mieste a tam si ujasniť záležitosti. Nie všetky veci sa dajú riešiť od stola a to je podľa mňa jedna zo zásad dobrého projektovania. 

Ako ste prišli k myšlienke založiť FEAD?

Myšlienka vznikla asi pred tými 5 rokmi pred prvým ročníkom. Impulzom bolo, že ako architekt spolupracujem s rôznymi remeselníkmi – stolármi, zámočníkmi… a všimol som si jeden jav, ktorý chceme aj viac komunikovať v rámci FEAD-u. Príčin, prečo východ na tom nie je ekonomicky tak dobre, je viacero – nie sme centrum krajiny, sme podfinancovaní, ale produkcia v našom regióne musí byť a najmä musí byť predajná. Čo ja vidím ako medzeru, je, že robíme remeselnú zručnú prácu, ale pokulhávame v dizajne. Ja si myslím, že Prešov je kolískou úžasných ľudí v rôznych oblastiach, potrebujeme to však ukázať svetu, že máme chcenie robiť veci a aj ich robiť inak. Aj deťom v minuloročnej súťaži Tvorivé hľadanie som na záver súťaže odkázal také motto, s ktorým sa stotožňujem: Nie opakovanie veci vymyslených, ale vymýšľanie vecí nevymyslených vedie k úspechu. 

To by sme si mali uvedomovať. FEAD vznikol ako platforma, ktorá chce spájať rôzne oblasti kultúry pre lepšiu konkurencieschopnosť. Chceme vyjsť s architektúrou a dizajnom do ulice, za ľuďmi a komunikovať s verejnosťou. Často počúvam, ako je centrum Prešova prázdne a nič v ňom nie je. Čoskoro sa však otvorí oproti divadli nové nákupné centrum a je potrebné sa začať pýtať, čo to urobí s centrom, rozprávať sa o tom.

Akú máte víziu pre centrum Prešova vy?

Ja mám taký sen, že centrum mesta bude ako otvorená galéria, ako priestor predpripravený pre ľudí, komunity, aktivistov, ktorý umožní organizovať aktivity a prinášať život do centra. Samozrejme, s tým súvisia aj materiálne veci, napríklad nám chýba nejaké kryté miesto v centre, niečo ako pasáž. 

Ako vyzerá organizácia aktuálneho 5. ročníka?

Od prvého ročníka, kedy sme ho organizovali ako skupina architektov, sa do organizácie zapojila aj pani primátorka a mesto Prešov, čo som veľmi rád. Rovnako je pre mňa veľkým partnerom aj Krajský pamiatkový úrad v Prešove, ktorý zastrešuje odborný program. Nosnou témou 5. ročníka je 70. výročie vyhlásenia mestskej pamiatkovej rezervácie, vďaka ktorému bolo centrum mesta rekonštruované a asanované, čo je skvelé. 

Na festivale budeme prezentovať práce súčasných prešovských ateliérov, predstavíme aj úspešných prešovských rodákov v zahraničí. Máme na to k dispozícii veľkoplošnú obrazovku v centre mesta, čo zaručuje aj bezpečné vzdialenosti medzi návštevníkmi v súčasnej situácii. Ďalej budeme na veľkoplošnej obrazovke prezentovať aj povojnovú prešovskú architektúru, ktorú predstaví Slavo Capek. 

Každý deň od 23. do 25. 9. budú na Hlavnej od 10:00 do 18:00 handmade stánky či špecialista na moderné vykurovanie, ktorý verejnosti rád poradí. V spolupráci s PKO bude aj kultúrny program, ozvláštnením budú živé sochy či šermiari na Hlavnej. Pripravená je 3D virtuálna prehliadka mesta Prešov, skutočná prehliadka mesta, bezplatné vstupné do Krajského múzea v Prešova. Zaujímavý program bude v piatok večer vo Wave o úprave verejných priestranstiev. 

Pozývam všetkých priaznivcov architektúry, dizajnu a moderného životného štýlu na FEAD 2020 – poznať minulosť a spoznať, kam smerujú trendy do budúcna. Verím, že to všetko nájdete na festivale – odkazuje Peter Marcinko, hlavný organizátor FEAD-u.

Peter Marcinko je jeden z architektov, ktorých nájdete na našej stránke, prečítajte si viac na blogu: Architektúra a mesto.

Napísať komentár