FEAD – Festival architektúry a dizajnu

Festival architektúry a dizajnu Prešov

Novinky z FEADu Denníky FEAD 2020: Dve tretiny festivalu za nami, čaká nás posledný deň
fead

Druhý deň festivalu sme vybavili krásne počasie! 🙂 Hlavná ulica Prešova vďaka slnku a FEAD 2020 ožila.

Počas dňa boli širokej verejnosti opäť k dispozícii šikovní handmande tvorcovia so svojimi výrobkami. Rovnako sa počas dňa prezentovali na Hlavnej aj firmy späté s architektúrou, interiérmi či dizajnom, ktoré boli k dispozícii všetkým zvedavcom.

Koho môžete stretnúť na Hlavnej na FEAD 2020?

Súčasťou stáleho programu je aj výstava Krajského pamiatkového úradu Prešov, ktorá mapuje historické budovy mesta a ich postupnú reštauráciu. Pozrieť si môžete aj plánované realizácie obnovy a revitalizácie verejných priestranstiev v Prešove.

Najmodernejšie trendy vo vykurovaní na FEAD 2020

Každý návštevník sa môže prísť informovať a odborne poradiť so spoločnosťou Klima – Teplo designing. „Prišli sme ukázať niečo nové, čo bežne nie je verejnosti dostupné.. Naša firma sa zaoberá projektovaním vykurovania, vzduchotechniky, zdravotechniky, riešime komplexne celé stavby – nielen rodinné domy, ale aj rôzne administratívne budovy. Všetky projekty sú u nás spracované moderne v priestore. Na jednom mieste vedia ľudia nájsť informácie k všetkému, čo potrebujú – vykurovanie, voda, kanalizácia a myslím, že v dnešnej dobe už ľudia potrebujú aj chladiť svoj dom, keďže klíma je čím ďalej teplejšia. Riešime teda aj chladenie rodinných domov pomocou nemeckého systému, ktorý je patentovo chránený a vieme ním aj vykurovať, aj chladiť. Sme skôr za to, aby sa preferovali obnoviteľné zdroje – tepelné čerpadlá, skrátka nové spôsoby vykurovania pre rodinné domy aj veľké stavby. Rovnako preferujeme ekologické trendy nielen čo sa týka zdroja energie, ale aj spotreby – podlahové vykurovanie, stropné vykurovanie… Napríklad my nechladíme tak, aby ľudí ofukovali, ale ako keď prídete do starobylého hradu s hrubými múrmi, kde je príjemný chládok. FEAD je výborná myšlienka, pretože veľa ľudí nevie, aké má možnosti, preto sme sem aj my prišli ukázať, čo ponúkame,“ prezradila Drahomíra Šlangová, projektantka Klima – Teplo designing.

Stánok Klima – Teplo designing nájdete na FEAD 2020 aj posledný deň festivalu, v piatok 25. septembra.

Prešov vo virtuálnej realite

Ak si chcete pozrieť naraz 28 pamiatok a najmä nazrieť do ich interiérov bez toho, aby ste sa museli pohnúť z Hlavnej ulice, odporúčame vám jednoznačne stánok s 3D okuliarmi, kde nájdete krásny projekt Pohľad do minulosti.

„Tento projekt bol realizovaný s partnerom, mestom Krosno. Vybrali sme 28 kultúrnych a architektonických pamiatok mesta Prešov, ktoré sme chceli preniesť do modernej atraktívnej štruktúry prostredníctvom 3D okuliarov. Ide vlastne o 360-stupňový pohľad na interiér danej pamiatky. Tie sme točili 360-stupňovou kamerou, následne sa vytvorila aplikácia, prostredníctvom ktorej to funguje. Máme aj webové rozhranie, kde sú pamiatky, ktoré máme aj vo virtuálnej realite. Tam si ich môžete rovnako pozrieť aj s popisom v slovenčine, angličtine a poľštine, keďže projekt bol realizovaný v rámci Interreg Poľsko – Slovensko. Do aplikácie si môžete pridávať aj svoje fotografie pri danej pamiatke – viete ich nahrať a po schválení administrátorom sú verejné, má to teda aj interaktívnu podobu. Po ukončení projektu budú okuliare umiestnené v Caraffovej galérii, kde si ich budú môcť návštevníci vyskúšať,“ prezradil Martin Madzík z projektu Pohľad do minulosti.

Návštevníci Festivalu architektúry a dizajnu však nemusia čakať – okuliare si môžu pozrieť aj zajtra na Hlavnej ulici. Ak si chcete prejsť všetky pamiatky poctivo aj s výkladom, rezervujte si približne 45 minút 🙂

Premietanie filmov o architektúre

Piaty ročník FEAD-u priniesol na Hlavnú ulicu novinku v podobe veľkoplošnej obrazovke, ktorá skrátka láka už na prvý pohľad 🙂

Prešovčan aj návštevník si môže na obrazovke pozrieť, ako inak, videoprojekciu spätú s architektúrou. Premietanie sme tematicky rozdelily do 3 blokov.

Filmy o architektúre ponúkajú snímky o ocenených dielach v súťaži CE-ZA AR 2019, zobrazujú povojnovú architektúru mesta Prešov v rokoch 1945 – 1989, ktorú zmapoval Mgr. Slavomír Capek. Ďalej je súčasťou tohto bloku aj videoprojekcia od Krajského pamiatkového úradu Prešov – Kameň v architektúre a Kaštiele Prešovského kraja. Neostávame však len v Prešove – hlavný organizátor podujatia Peter Marcinko si pre FEAD pripravil video výstavu Moje cesty za architektúrou – fotografie diel velikánov svetovej architektúry zo svojich ciest v zahraničí.

V bloku Prešovskí architekti v zahraničí si môžete pozrieť úspešných rodákov, ktorí pracujú v zahraničí: Ing. arch. Gabriela Hivet Fabiánová (Francúzko, Cormontreuil), Ing. arch. Igor Molitor (Austrália, Melbourne), Ing. arch. Ladislav Domen (New York), Ing. arch. Zoltán Šáro (New York), Ing. arch. Marián Weber a Ada Weber (Švjačiarsko).

Na FEAD 2020 nechýba ani predstavenie prác súčasných prešovských architektov a ateliérov: A-typ, DufART architekti – Bačinský, Bartoš, GMT, Mitro Design, Sakala architects, Stoa, Architekti Gregor a Pitka, Zerozero, Architekti Rešovský – Viničenko, Architekt Jozef Bačinský, Archima, Atelier 11.

Kultúrny program

Štvrtok ste mohli na Hlavnej stretnúť živé sochy, ktoré mnohých ľudí prekvapia aj vyľakajú 🙂 Trikrát za deň sa predstavila Divadelná a šermiarska skupina Aramis z Košíc, no nechýbala ani domáca Skupina historického šermu Cohors, zladená do mestských farieb.

Od 16.00 sa pódium na Hlavnej opäť premenilo na kultúrne dejisko. Prešovčanom zatancovala tanečná skupina Grimmy a nechýbala módna prehliadla SOŠ služieb.

Tešíme sa na vás aj posledný deň festivalu FEAD 2020!

Napísať komentár