FEAD – Festival architektúry a dizajnu

Festival architektúry a dizajnu Prešov

Novinky z FEADu Denníky FEAD 2020: Prvý deň festivalu je za nami!
fead 2020

Prvý deň 5. ročníka Festivalu architektúry a dizajnu v Prešove – alebo v skratke FEAD 2020 – je za nami!

Začali sme ho za krásneho slnečného počasia, nasledovali síce menšie mračná a trošku dažďa, no všetko sa ustálilo. Pre súčasnú situáciu sme museli vymedziť priestor festivalu na Hlavnej ulici, tak sa prosím, pások nezľaknite 🙂 Do piatka 25. septembra nájdete v rámci FEAD 2020 od 10.00 do 18.00 hod. handmade trhy a stánky našich partnerov. Krajský pamiatkový úrad pri príležitosti 70. výročia pripravil výstavu fotografií budov v historickom centre od minulosti až po súčasnosť – oplatí sa pozrieť.

fead 2020

Slová hlavného organizátora FEAD 2020

Mám obrovskú radosť, že sme sa tu dnes mohli všetci stretnúť. Príprava festivalu stojí nejaké úsilie a je pekné vidieť, že to úsilie je odmenené účasťou a záujmom ľudí. Raz som na prvom ročníku povedal, že každá krajina potrebuje svojich básnikov aj vojakov. Básnici sú tí, ktorí vymýšľajú a dávajú sny, vojaci zas ten sen dosahujú. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí pri organizovaní tohto festivalu pomáhajú: vedeniu mesta, Krajskému pamiatkovému úradu, Odboru hlavného architekta, odborným školám, Parku kultúry a oddychu. Tento festival vznikol preto, lebo stále sa rozpráva o tom, že v Prešove sa nedejú veci a stále počúvame len ponosy. Tak sme si povedali, že skúsime niečo urobiť, aby centrum žilo,“ vyjadril sa Ing. arch. Peter Marcinko.

Veľkou novinkou, za ktorú ďakujeme PKO, je veľkoplošná obrazovka pri pódiu, na ktorej si môžete vychutnať prezentácie súčasných prešovských ateliérov, práce prešovských architektov v zahraničí či povojnovú architektúru mesta Prešov. Určite odporúčame aj virtuálnu 3D prehliadku pamiatok Prešova a okolia 🙂

Leonardo da Vinci na Hlavnej!

Už počas prvého dňa sme verejnosti predstavili aj výnimočný program na Hlavnej. Veľkým ťahákom sú určite živé sochy Big Names, ktoré predstavujú Leonarda da Vinciho, Sissi a Gustava Eiffela. Prvý deň sa Prešovčanom predstavila aj Divadelná a šermiarska spoločnosť Aramis.

Slávnostné otvorenie

Slávnostné otvorenie festivalu sa začalo o 16.00, keď sa mestu prihovoril hlavný organizátor festivalu Peter Marcinko, primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, predseda Slovenskej komory architektov Iľja Skoček a Jana Onufráková z Krajského pamiatkového úradu Prešov

Som veľmi rada, že vás môžem privítať na už 5. ročníku Festivalu architektúry a dizajnu v Prešove. Prečo práve tento festival? Dovolím si povedať, že Prešov je nielen mekkou hudobníkov, ale aj architektov a myslím si, že práve FEAD dokázal spojiť kultúru s odbornosťou, ktorú prinášajú naši architekti. Tento festival má šancu byť unikátnym v rámci našej republiky a možno aj za jej hranicami. Verím, že si užijete krásne tri dni, budete obohatení o množstvo zážitkov a dozviete sa sa o prešovských architektonických dielach to, čo ste ešte nevedeli,“ privítala návštevníkov primátorka mesta Prešov.

Krajský pamiatkový úrad participuje ako každý rok na tomto festivale. Tento rok sa FEAD viaže aj na Dni európskeho kultúrneho dedičstva, kde sa pripomína vzťah histórie a vzdelávania. Aj motto tohtoročného FEAD-u: Kvalitnú prítomnosť nemôžeme budovať bez poznania minulosti – priamo nadväzuje na túto iniciatávu. Hlavnou témou je 70. výročie mestskej pamiatkovej rezervácie, kde sa aj FEAD odohráva.

Pamiatkovú rezerváciu vyhlásila vláda československej republiky 11. júla 1950. Odvtedy prešlo územie pamiatkovej rezervácie zmenami, no duch historického centra zostal zachovaný. KPÚ považuje za dôležité stimulovať záujem o kultúrne dedičstvo, zvyšovať oň záujem a informovať verejnosť o potrebe chrániť ho. Tento cieľ pomáha naplniť aj priestor v rámci FEAD-u, kde všetky zúčastnené subjekty sledujú spoločný záujem: zdôrazniť, že kvalitné a kultúrne prostredie môžeme budovať všetci a ak sa nám to podarí, prostredie nám to spätne vráti,“ vyjadrila sa zástupkyňa Krajského pamiatkového úradu Prešov Jana Onufráková.

Len v Bratislave a Prešove

Pozvanie na FEAD 2020 prijal aj predseda Slovenskej komory architektov Iľja Skoček: „Chcem sa pekne poďakovať organizátorom za to, že takáto vec v Prešove funguje. Okrem Bratislavy je Prešov jediné mesto, ktoré takýto festival organizuje. Architektúre veľmi prospieva, keď sa dostane do médií, medzi ľudí, keď sa o nej rozpráva. Myslím, že konečným cieľom všetkých architektov je mestá a obce skrášľovať, zlepšovať, aby vznikali pekné stavby, ktoré budú na prospech nám všetkým.“

Kultúrny program zabezpečili PKO a SOŠ služieb. Návštevníkom sa predstavili mažoretky Diridonky, detský folklórny súbor Šarišanček a módna prehliadka SOŠ služieb. Súčasťou otvorenia bolo aj ocenenie víťazov minuloročnej súťaže Tvorivé hľadanie, vyhlásenie súťaže pre rok 2020/2021.

Počas troch festivalových dní je od 14.00 do 17.00 deň otvorených dverí a bezplatné vstupné do Krajského múzea v Prešove, nezabudnite ho navštíviť 🙂

Tešíme sa na vás na Hlavnej v Prešove do piatka 25. septembra 2020!

Komentáre
  • GABRIELA HIVET
    24. septembra 2020

    Bohaty program. Vdaka organizatorom.

    Odpovedať

Napísať komentár