FEAD – Festival architektúry a dizajnu

Festival architektúry a dizajnu Prešov

Novinky z FEADu Súťaž: Navrhnite novú tvár Mestskej oázy
mestska oaza presov

Hneď v 1. deň 5. ročníka Festivalu architektúry a dizajnu bola po prvýkrát vyhlásená návrhová súťaž. Študenti i široká verejnosť majú možnosť navrhnúť nový vzhľad bývalej Mestskej oázy a vyhrať finančnú odmenu.

Využitie Mestskej oázy

Organizátori Festivalu architektúry a dizajnu v spolupráci s Mestom Prešov a Mestským úradom v Prešove vyhlasujú 1. ročník návrhovej súťaže kreativity určenej pre širokú verejnosť, ktorej cieľom je tvorivá zmena okolia a racionálne koncepčné využitie zanedbaných alebo opustených verejných priestranstiev a nehnuteľností v Prešove.

Vďaka podpore projektu URBACT Civic eState, kandidatúre mesta Prešov na Európske hlavné mesto kultúry 2026, a taktiež odbornej spolupráci s Prešovskou univerzitou v Prešove, máme možnosť priložiť ruku k dielu aj my všetci.

Spolu s mestom Prešov sme dostali nápad, ako obohatiť tento festival a jeho ďalšie ročníky a zapojiť celú verejnosť bližšie do sveta architektúry, projektovania, plánovania, funkčnosti a realizácie toho všetkého. Preto vyhlasujeme návrhovú súťaž koncepčného využitia územia verejného parku  na Okružnej ulici – bývalej Mestskej oázy v Prešove, ktorá potrvá od dnešného dňa a návrhy je možné podávať do 6.11.2020 do 12.00 hod.,“ uvádza Ing. arch. Peter Marcinko, autor myšlienky FEAD-u.

Môže z toho byť pravidelná súťaž

Ak sa táto súťaž vydarí, na budúci rok ponúkneme opäť nový priestor alebo priestranstvo, aby ktokoľvek z vás, čo vie dať svoje nápady na papier a zapojiť sa, mohol takýmto spôsobom participovať na skrášľovaní tohto krásneho mesta. Je možné využiť spôsob či architektonický, stavebný, alebo len skrášliť priestor napríklad realizáciou malých komunitných aktivít. Preto sú všetci súťažechtiví pozvaní zapojiť sa. Ceny za prvé tri miesta sú takisto lákavé. A takisto by som chcel všetkých pozvať na krátke piknikové posedenie s prezentáciou tejto súťaže priamo na mieste – v Mestskej oáze na konci Okružnej ulice ku Kumštu,“ dodáva.

Prvá prezentácia súťaže – piknik priamo v Mestskej oáze, ktorá je tento rok témou súťaže, sa uskutoční 30. 9. 2020. Všetkých záujemcov o súťaženie tam čaká malý darček.

Súťaž FEAD 2020 – koncepčné riešenia verejných priestranstiev

Na mnohých miestach nášho krásneho mesta možno nájsť nevyužité parky a zákutia, ktoré budeme spolu s organizátormi festivalu FEAD v ďalších rokoch postupne skrášľovať.

Máš nápad, ako by mali verejné priestranstvá vyzerať? Aká aktivita by sa tam mohla realizovať alebo ako by malo vyzerať? Chceš byť za tento nápad odmenený? Zapoj sa!

Prvý ročník súťaže bude zameraný na malý, ale o to pozoruhodnejší priestor bývalej Mestskej oázy na Okružnej ulici pri Kumšte. Svoj nápad môžeš prezentovať a ak bude medzi tromi najlepšími, získaš aj finančnú odmenu.

Viac informácií o súťaži môžeš nájsť pod týmto článkom.

Napísať komentár