FEAD – Festival architektúry a dizajnu

Festival architektúry a dizajnu Prešov

Prešovskí architekti Laureáti Ceny Ladislava Eduarda Hudeca 2020: manželia Weberovci
weberovci

Domy, ulice, ale hlavne ľudia sú tí, čo naše mesto Prešov tvorili, tvoria a budú tvoriť. Tento rok sme sa rozhodli priniesť zopár príbehov o Prešovčanoch – architektoch, ktorých osud zavial za hranice Slovenska. Nemali by sme na nich zabúdať, lebo robia dobré meno nám všetkým. Takými sú aj manželia Weberovci.

Minulý rok sme do Prešova počas FEADU priniesli výstavu Ladislava Eduarda Hudeca, svetovo uznávaného architekta, rodáka z Banskej Bystrice, ktorý sa úspešne presadil v Číne a dokonca postavil prvý mrakodrap v Šanghaji.

Tento rok prinášame zaujímavú informáciu o laureátoch Ceny Ladislava Eduarda Hudeca za rok 2020. 

Laureáti 2020

Marian Weber je prešovský rodák, ktorý sa, ako nám prezradil, narodil v Mestskom dome (dnešnej mestskej radnici), kde za vojny krátku dobu bývali.

radnica presov

Manželka Ada Weber, rodená Valentková, je rodáčka zo Slovenskej Ľupče. 

Architekti – manželia Weberovci sa zoznámili počas štúdia architektúry v Bratislave. Diplomovali spolu v ateliéri Profesora Jozefa Lacka v osudnom roku 1968 a od roku 1969 žijú a tvoria vo Švajčiarsku, kde navrhli a realizovali administratívne budovy, školy, bankové filiály, nákupné centrá a bytové domy.  Vyhrali viaceré architektonické sútaže. Ich projekt zahrňuje vždy aj riešenie interiérov a dizajn vybavenia.

weberovci

Stavby na Slovensku

Za ich architektonickú tvorbu dostali niekoľko cien aj na Slovensku. Po roku 1989 navrhli pre Slovensko šesť sakrálnych stavieb z ktorých tri boli realizované. 

Kostol Saleziánov Don Bosca v Bratislave, ich prvé realizované dielo na Slovensku, bolo odmenené Medzinárodnou cenou SAV za rok 1999 a nomináciami na  Cenu Dušana Jurkoviča a na Cenu Stavba roka 1998.

weberovci

Kláštor Milosrdných sestier sv. Vincenta v Bojničkách pri Hlohovci, realizovaný v roku 2000, bol prezentovaný na výstave v Berlíne počas Kongresu architektúry UIA 2002. 

weberovci bojnicky

Kostol Narodenia Panny Márie vo Vígľaši, ich tretie sakrálne dielo na Slovensku, bol odmenený v celoštátnej súťaži Stavba roka 2006 Cenou ABF Slovakia a nomináciou na Cenu Dušana Jurkoviča 2006.  

weberovci viglas

Okrem excelentnej architektúry mi učarovali ich výtvarné diela, obrazy, skulptury, šperky či neobvykle vkusné minimalistické kompozície. Svieže, súčasné a moderné! 

Obidvaja vystavujú v galériách vo viacerých mestách Európy. 

Verím, že sa stretneme v Prešove na prezentácií ich diel v niektorej prešovskej galérii.

Veríme, že sa stretneme v Prešove na prezentácii ich diel v blízkej budúcnosti. Okrem excelentnej architektúry mi učarovali ich výtvarné diela – šperky či neobvykle vkusné minimalistické kompozície. Svieže, súčasné a moderné!
Ak vás zaujali manželia Weberovci – úspešní rodáci – architekti v zahraničí, viac si o ich tvorbe prečítate na tejto stránke.

Ak vás zaujíma architektúra a dizajn, neprehliadnite Festival architektúry a dizajnu v Prešove.

Napísať komentár